Поглед към изборите от 2 октомври 2022

 1. Поредният крах на българската политическа система.
 2. Може да не сме влезли в парламента, но сме увеличили почти тройно гласовете за нас, а освен това би трябвало да триумфираме, защото всичките ни предсказания се сбъднаха до едно и със 100% пълнота.
 3. Ние многократно заявявахме, че системата за държавно управление, наречена „представителна демокрация“, не работи, пречи на възходящото развитие навсякъде по света и представлява механизъм за въздействие върху народите на онова, което след американците и ние наричаме DeepState.
 4. Ние не само сме говорили за това, но и сме го обосновавали всеки път. Ако трябва, да го направим още веднъж:
 • Излъченото представително тяло се откъсва от тялото на Суверена и започва да води свой живот, понякога в пълно противоречие с интересите на излъчилите го, които нямат никакви права и възможности да му въздействат, независимо дали избраниците му работят в интерес на народа, или в интерес на своята партия, на други групи и котерии, или в свой личен интерес.
 • По принцип не съществува обществен механизъм, по който избирателите да овластят идеалния кандидат. Никога не е възможно обещанията на кандидатите да съвпаднат 100% с желанията на избирателите. Обикновено това съвпадение рядко надхвърля 50-60% и в най-често срещаните случаи избирателите избират част от кандидатите по-скоро по симпатии и други странични критерии. След това обаче, когато избраниците им вършат неща, с които те не са съгласни, избирателите нямат механизъм да им повлияят и прекратят техните своеволия.
 • При представителната демокрация Суверенът по принцип прави еднократен избор на свои представители и с това се изчерпват неговите възможности за политическо въздействие. Той не може да взема политически решения, да дава насоки в политиката както в най-общ план, така и в отделните сектори, не може да се произнася нито по конкретни казуси, нито по стратегически и дългосрочни политики.
 • Днес всички големи световни медии са престанали да бъдат независими, а са под пълния контрол на Deep State. Същото е и с националните медии. А демокрацията е царство на словото. Затова и институциите на Словото (медии, образователни институции, видеоизкуства), трябва да бъдат инструменти не на манипулации, мащабно промиване на мозъци или създаване на паралелна реалност, каквато е квинтесенцията на днешната им употреба, а средство за постигане на адекватно обяснение и точна оценка за събитията, тенденциите, проблемите и развитието. Те трябва да бъдат система, осведомяваща обществото и донасяща до него истината за действителността, за да може то от своя страна да взема правилните решения за бъдещето на страната си. А днес наблюдаваме точната му противоположност.
 • През последните почти 50 години Deep State успя да проникне в дълбочина във всички основни политически партии в Глобалния Запад, да промени напълно идеологията им, да подчини с различни похвати състава им и да ги превърне в свое послушно оръдие за управление на държавите. Компрадорското послушание стана повсеместно, което неминуемо доведе до изчезването на някога управляващи партии, до обезценяването на други и до тежкото им фрагментиране, което води до любимия похват на Deep State в политиката – коалиционните правителства, които са аморфни, безпомощни и все по-непригодни. Така че процесите на партийна фрагментация и у нас са част от световните процеси.
 1. Питаме се кога най-сетне нашето общество ще се вгледа в горепосочените недъзи и вредното въздействие на представителната демокрация върху развитието на нашата държава и ще обърне внимание на готовия модел на дълбоко променена система за държавно управление, годен да се справи с неотклонния упадък на нашето общество и държава. Ние говорим и пишем от няколко години за него, но нямаме нито трибуна, нито особени възможности да го пропагандираме пълноценно.
 1. Ако трябва с няколко думи да анализираме резултатите от настоящите избори, трябва да кажем, че те в общи линии повториха това, което бе постигнато през ноември 2021 г. Но с някои нюанси:
 • ИТН изчезна от хоризонта, след като само преди година и три месеца бе първа политическа сила. Уникално постижение, рекорд за книгата на Гинес.
 • БСП е на път също да изчезне и това ще е напълно заслужено с оглед поведението на „лъжливото овчарче“, което тя провежда от доста време и особено в рамките на четворната коалиция, а също и с все по-голямата си идеологическа аморфност.
 • ГЕРБ прояви огромна устойчивост благодарение на две неща: 1. местната администрация и присъдружното й множество в големите и средните градове (основата на нейното влияние); 2. Българския манталитет, който просто си харесва типажи като Бойко Борисов, независимо от афери тип „Ало, Ваньо“, „прокурор Кокински“, „кюлчета в шкафчето“, „стотици милиарди за непостроени пътища“ и още десетки други. Борисов може да е аферист, но си ни харесва.
 • „Възраждане“ удвои представителството си, но не постигна онова, за което тръбеше председателят й – изборите да се превърнат в референдум за ЕС и НАТО. Прибързаните протуберанси в една толкова напрегната и крехка обстановка ограничиха успеха на партията и е възможно на предстоящите избори тя също да тръгне надолу.
 • ДПС с характерната си наглост продължава своя възход, който сегашната политическа камарила не е в състояние да ограничи.
 • Десните взеха толкова, колкото заслужават.
 • Появи се още една партия – еднодневка, която е „черна котка в тунел“ – обществото не знае нищо за нея.
 1. Специално за „Продължаваме промяната“. Десет години ние бяхме управлявани от партия, креатура на Германия, респективно ЕС.
 2. А ПП, както е известно, е в тесни връзки с американското посолство в София.

Така че всъщност САЩ изместиха безцеремонно Европа в партийното строителство у нас.

Веднага след обявяването на изборите изведнъж всички придворни и не дотам придворни социолози, журналисти, политолози и други екранни бърборковци дружно заговориха за голяма коалиция между ГЕРБ и ПП като единственото спасение и начертаха страшни картини, ако това не стане – нещо, което преди не бяха правили. Очевидно, с идването на фон дер Лайен за откриването на газовата връзка с Гърция е имало и голямо политическо въздействие за съставянето на правителство. Така да се каже, заповед по гарнизона. Ала също толкова очевидно е, че на „Козяк“ 16 не мислят така. Затова и думите на Петков и Василев, свряни до стената на улицата край партийния им дом пред грачещата тълпа журналисти, че ще си спазват обещанията и в никакъв случай няма да се коалират с ГЕРБ, бяха за екранните бърборковци пълна изненада, която така и не можаха да асимилират.

Но е факт: приоритетите на САЩ са други и техните хора действаха по други предписания, проявявайки крайно похвална принципност. Стига, разбира се, да е автентична, в която би трябвало силно да се съмняваме.

 1. Накрая, няма как да триумфираме с нашата правота пред лицето на поредната национална катастрофа с оглед миналогодишното преброяване. За тази катастрофа сме говорили десетки пъти и тази, и миналата година, когато излязоха публично частични резултати, показващи, че ок. 344 000души са емигрирали, а 501 000 души е разликата между умрелите и родените.

Родината ни е на път да изчезне, както за десет години населението е намаляло с 11.5% и са изчезнали 199 села. Дори и по време на война такова разорение не е възниквало.

Какво още трябва да стане, за да се сепнем и погрижим за оправянето на българската държава? Защото с увеличаването на разликата в благосъстоянието между богатите държави и нас хората неминуемо ще емигрират, и то най-вече тези във фертилна възраст. Значи, всичко опира до системата за държавно управление, каквато реформа предлагаме единствено ние.

Вашият коментар